THE INFLUENCE OF THE SEASONS ON VARROA DESTRUCTOR INFESTATION LEVEL IN AFRICANIZED HONEY BEE FROM ATLANTIC FOREST

Code: 230212024
6
0
Título

THE INFLUENCE OF THE SEASONS ON VARROA DESTRUCTOR INFESTATION LEVEL IN AFRICANIZED HONEY BEE FROM ATLANTIC FOREST

Autores(as):
  • Carize Da Cruz Mercês

    Mercês, Carize da Cruz

  • Eliaber Barros Santos

    Santos, Eliaber Barros

  • Maria Emilene Correia-oliveira

    Correia-oliveira, Maria Emilene

  • Carlos Eduardo Crispim De Oliveira Ramos

    Ramos, Carlos Eduardo Crispim de Oliveira

  • Carlos Alfredo Lopes De Carvalho

    Carvalho, Carlos Alfredo Lopes de

DOI
10.37885/230212024
Publicado em

31/05/2023

Páginas

1369-1380

Capítulo

98

Publicado no livro

OPEN SCIENCE RESEARCH XI

Resumo

We investigated the influence of winter and summer on Varroa destructor infestation in honey bees from the Atlantic Forest in 28 apiaries, also registering the temperature and rainfall for the locations. We found 94% of the honey bee colonies were infested by varroa mite and its prevalence was higher in summer. General varroa infestation level was 4.2±3.9%. Colonies over winter (5.12±4.8%) presented higher infestation compared to summer (3.4±2.5%) ranging from 0 to 17.8% and Pearson correlation showed a low degree of correlation between temperature (r = -0.24; p=0.03) and rainfall (r = 0.23; p=0.04) with varroa infestation levels. We concluded that seasons can influence the mite infestation level and high mite levels found in some colonies, evidencing the need for constant monitoring to avoid colony loss.

Palavras-chave

Apis mellifera, Health of honeybees, Honeybee disease, Varroosis, parasites.

Autor(a) Correspondente
Licença

Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.

Licença Creative Commons

O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.