JATOBÁ FRUIT (HYMENAEA COURBARIL L. VAR. STILBOCARPA (HAYNE) Y.T. LEE LANGENH.) : OIL, RESIN, BARK AND FLOUR ANALYSIS
Rosana Gonçalves Rodrigues das Dôres
Dôres, Rosana Gonçalves Rodrigues das
Clarice Silva e Souza
Souza, Clarice Silva e
Maira Christina Marques Fonseca
Fonseca, Maira Christina Marques
Juliana Cristina Santos Almeida
Almeida, Juliana Cristina Santos
Ivan Paiva Barbosa
Barbosa, Ivan Paiva
Fernando Luiz Finger
Luiz Finger, Fernando
Giuseppe Micalizzi
Micalizzi, Giuseppe
Sebastiano Pantò
Pantò, Sebastiano
Valeria Signorino
Signorino, Valeria
Daniele Giuffrida
Giuffrida, Daniele
19/09/2020
401-413
27
TECNOLOGIA DE ALIMENTOS: TÓPICOS FÍSICOS, QUÍMICOS E BIOLÓGICOS - VOLUME 2
In the Brazilian Cerrado, there is a huge diversity of fruits, among which the Jatobá (Hymenaea courbaril L. var. stilbocarpa (Hayne) Y.T. Lee & Langenh. (Caesalpiniaceae), a tree that produces fruits rich in oil, resin and whose seeds has aryl farinaceous. This work analyzed the postharvest quality of ripe fruits, identifying components of the essential oil by CGMS, quantifying the phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity by spectrophotometry at ethanolic extracts from Jatobá bark, oil, resin and flour. The experimental design was in blocks randomized and the results were compared by ANOVA and medium test at 1%. The compounds detected at oil of Jatobá fruit provide better conservation ensuring a longer shelf life consequently an extensive marketing time. The compounds identified in oil and flour validate the use as a functional food and as a medicine.
brazilian fruits; cerrado; CGMS; functional food; postharvest; traditional medicine
Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.
O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.