INFLUENCE OF HANDLING PROCEDURE ON THE MICROBIOLOGICAL QUALITY OF PROPOLIS

Code: 210303991
41
9
Título

INFLUENCE OF HANDLING PROCEDURE ON THE MICROBIOLOGICAL QUALITY OF PROPOLIS

Autores(as):
  • Mariza Alves Ferreira

    Ferreira, Mariza Alves

  • Cerilene Santiago Machado

    Machado, Cerilene Santiago

  • Polyana Carneiro dos Santos

    Santos, Polyana Carneiro dos

  • Geni da Silva Sodré

    Sodré, Geni da Silva

  • Carlos Alfredo Lopes de Carvalho

    Carvalho, Carlos Alfredo Lopes de

  • Norma Suely Evangelista-barreto

    Evangelista-Barreto, Norma Suely

  • Luís Avelino Guimarães Dias

    Dias, Luís Avelino Guimarães

  • Letícia Miranda Estevinho

    Estevinho, Letícia Miranda

DOI
10.37885/210303991
Publicado em

02/05/2021

Páginas

36-51

Capítulo

2

Resumo

The objective of this study was to evaluate the impact of two handling techniques of propolis, from raw material collection to the final product elaboration, in its microbiological quality. The microbiological parameters analyzed included the counting of aerobic mesophilic and psychrotrophic bacteria, molds and yeasts, total coliforms and Escherichia coli, enterobacteria, coagulase-positive Staphylococcus; and the quantification of sulfite-reducing Clostridium spores, and Salmonella spp. The collection, packaging, handling, and the storage of propolis considerably influence the microbiall counts and therefore the propolis commercial quality, health, and safety. The adoption of good techniques for the handling of propolis is fundamental to maintain the microbiological quality of the product.

Palavras-chave

Propolis, Apis mellifera, Bioindicators, Microorganisms, Handling technique.

Autor(a) Correspondente
Licença

Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.

Licença Creative Commons

O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.