INFLUENCE OF HANDLING PROCEDURE ON THE MICROBIOLOGICAL QUALITY OF PROPOLIS
Mariza Alves Ferreira
Ferreira, Mariza Alves
Cerilene Santiago Machado
Machado, Cerilene Santiago
Polyana Carneiro dos Santos
Santos, Polyana Carneiro dos
Geni da Silva Sodré
Sodré, Geni da Silva
Carlos Alfredo Lopes de Carvalho
Carvalho, Carlos Alfredo Lopes de
Norma Suely Evangelista-barreto
Evangelista-Barreto, Norma Suely
Luís Avelino Guimarães Dias
Dias, Luís Avelino Guimarães
Letícia Miranda Estevinho
Estevinho, Letícia Miranda
02/05/2021
36-51
2
PRODUTOS NATURAIS E SUAS APLICAÇÕES: DA COMUNIDADE PARA O LABORATÓRIO
The objective of this study was to evaluate the impact of two handling techniques of propolis, from raw material collection to the final product elaboration, in its microbiological quality. The microbiological parameters analyzed included the counting of aerobic mesophilic and psychrotrophic bacteria, molds and yeasts, total coliforms and Escherichia coli, enterobacteria, coagulase-positive Staphylococcus; and the quantification of sulfite-reducing Clostridium spores, and Salmonella spp. The collection, packaging, handling, and the storage of propolis considerably influence the microbiall counts and therefore the propolis commercial quality, health, and safety. The adoption of good techniques for the handling of propolis is fundamental to maintain the microbiological quality of the product.
Propolis, Apis mellifera, Bioindicators, Microorganisms, Handling technique.
Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.
O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.