ENCAPSULATION OF BIXIN IN STARCH MATRIX USING ULTRASOUND

Code: 210504722
17
6
Título

ENCAPSULATION OF BIXIN IN STARCH MATRIX USING ULTRASOUND

Autores(as):
  • Ezequiel José Pérez-Monterroza

    Pérez-Monterroza, Ezequiel José

  • Ana María Chaux-Gutierrez

    Chaux-Gutierrez, Ana María

  • Célia Maria Landi Franco

    Franco, Célia Maria Landi

  • Vânia Regina Nicoletti

    Nicoletti, Vânia Regina

DOI
10.37885/210504722
Publicado em

02/07/2021

Páginas

324-340

Capítulo

23

Resumo

The impact of ultrasound treatment on the microencapsulation of bixin using high amylose corn starch was evaluated. The physicochemical interactions were analyzed by X-ray diffractometry, FT-IR spectrometry, scanning electron microscopy, color, encapsulated bixin content, and release profile. Encapsulation efficiency were of 0.02, 39.2, 41.6 and 92.6 to control, BC3 (300 W), BC2 (210 W), and BC1 (150 W), respectively. The morphology of BC showed a surface eroded and irregular with protrusions occasioned probably by aggregation of amylose molecules. After 150 min, the release percent of samples BC1 and BC2 were 3.0 and 3.8 %, respectively, being lower than the observed in samples BC3 and control, with values of 6.9 and 21.8 %, respectively.

Palavras-chave

Annatto, Microencapsulation, Amylose, Physicochemical interactions, Release profile.

Autor(a) Correspondente
Licença

Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.

Licença Creative Commons

O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.