EFFICIENCY OF TWO MICRO EXTRUDERS AND PHYSICOCHEMICAL CHANGES IN FLAXSEED BY-PRODUCTS

Code: 230613391
Downloads
5
Views
69
Compartilhe
Título

EFFICIENCY OF TWO MICRO EXTRUDERS AND PHYSICOCHEMICAL CHANGES IN FLAXSEED BY-PRODUCTS

Autores(as):
  • Nayara Parisoto Boiago

  • Silvia Renata Machado Coelho

  • Gabriel Beledeli Camello

DOI
  • DOI
  • 10.37885/230613391
    Publicado em

    30/08/2023

    Páginas

    37-47

    Capítulo

    2

    Resumo

    Objective: This study aimed to evaluate and compare the efficiency of flaxseed oil extraction by two micro extruders of low capacity with different mechanisms of extraction, as well as the effect on physicochemical quality of the press cake and flaxseed oil obtained in this process. Methods: The experiment was conducted in a randomized block design. For samples of grain and press cake we evaluated the variables percentage of lipid, protein and water content. Therefore, in oil, we evaluated the acid content, refractive index, color and oxidative stability of the induction period. Results: Data were subjected to analysis of variance and means compared by Tukey test at 5% significance level. Conclusion: The extruder E2 had more advantageous results both in the efficiency of oil extraction of flax raw material as in the oxidative stability of the oil obtained.

    Ler mais...
    Palavras-chave

    Linum usitatissimum L., cold pressing, oil extraction.

    Publicado no livro

    OPEN SCIENCE RESEARCH XII

    Licença

    Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.

    Licença Creative Commons

    O conteúdo dos capítulos e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.

    Este site utiliza cookies. Usamos cookies para personalizar conteúdo e anúncios, fornecer recursos de mídia social e analisar nosso tráfego. Ao continuar você concorda com a nossa política de utilização de cookies.

    Continuar