DETERMINATION OF THE UPPER AND LOWER CRITICAL LIMIT OF TEMPERATURE IN BETTA SPLENDENS (REGAN, 1910) LARVICULTURE

Code: 210203414
39
6
Título

DETERMINATION OF THE UPPER AND LOWER CRITICAL LIMIT OF TEMPERATURE IN BETTA SPLENDENS (REGAN, 1910) LARVICULTURE

Autores(as):
  • Rafael Carvalho da Silva

    Silva, Rafael Carvalho da

  • Pamella Talita da Silva Melo

    Melo, Pamella Talita da Silva

  • Paulo Gustavo Pires Figueiredo

    Figueiredo, Paulo Gustavo Pires

  • Queila Regina Rodrigues Barbosa de Sousa

    Sousa, Queila Regina Rodrigues Barbosa de

  • Louis Ramos Silva

    Silva, Louis Ramos

  • Renan Ribeiro e Silva

    Silva, Renan Ribeiro e

  • Jane Mello Lopes

    Lopes, Jane Mello

  • Leonardo Rocha Vidal Ramos

    Ramos, Leonardo Rocha Vidal

DOI
10.37885/210203414
Publicado em

02/06/2021

Páginas

147-154

Capítulo

8

Resumo

Modern fish farming is characterized by a better breeding system, environmental quality and superior productivity. The objective of this work was to determine the upper and lower temperature limits in the betta (Betta Splendens) larviculture. Three experimental cycles were performed, repeated over time, using eight temperature levels 20, 23, 25, 28, 33, 34, 35, and 37 °C. The results obtained with the first experiment show post-larvae survival of 20% at 20 ºC, 51% at 28 ºC and total mortality at 37 ºC. For the second experiment, there was a survival rate of 37% at 23 °C, 60% at 28 °C, 55% at 33 °C and total mortality at 35 °C. With the third experiment, 62% survival was obtained at 25 ºC, 64% at 28 ºC and 3% at 34 ºC. Therefore, the lower temperature limit for the creation of Betta splendens is 20 ºC and the upper 34 °C, being the ideal range for breeding with survival above 50%, the ranges of 25 and 33 ºC.

Palavras-chave

Larviculture, Mortality, Ornamental fish, Survival.

Autor(a) Correspondente
Licença

Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.

Licença Creative Commons

O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.