BIOMASS USE AND EXPOSURE TO RESIDENTIAL AIR POLLUTION INCREASE THE RISK OF SERVERE COVID-19
Gabriela Fontes Mayrinck Cupertino
Cupertino, Gabriela Fontes Mayrinck
Elias Costa De Souza
Souza, Elias Costa de
Aécio Dantas De Souza Júnior
Souza Júnior, Aécio Dantas de
Fabíola Martins Delatorre
Delatorre, Fabíola Martins
Alfredo José Dos Santos Júnior
Santos Júnior, Alfredo José dos
Álison Moreira Da Silva
Silva, Álison Moreira da
Allana Katiussya Silva Pereira
Pereira, Allana Katiussya Silva
Jessica Grama Mesquita
Mesquita, Jessica Grama
João Gilberto Meza Ucella Filho
Ucella Filho, João Gilberto Meza
Tayná Rebonato Oliveira
Oliveira, Tayná Rebonato
Luis Filipe Cabral Cezário
Cezário, Luis Filipe Cabral
Marina Passos De Oliveira
Oliveira, Marina Passos de
Thuelem Azevedo Curty
Curty, Thuelem Azevedo
Ananias Francisco Dias Júnior
Dias Júnior, Ananias Francisco
01/10/2022
33-47
3
Biomass remain the principal energy source for cooking food for around 3 billion people worldwide It is often burned in equipment with low efficiency and high emission of pollutants, which reduces the air quality inside homes. In this work, we discuss the main health problems that are related to the use of biomass and poor air quality in homes. We also brought information about the possible risks associated with COVID-19 in populations in greater social vulnerability and discussed the current situation in these countries, emphasizing the countries that most use solid fuels as a source of energy in homes. Health authorities must turn their attention to some Africa and Asia regions. These regions, despite not yet having a high number of cases and deaths due to COVID-19 like other more developed regions, can be considered as areas of risk, due to the great use of biomass as a residential fuel.
Biomass smoke, Developing countries, Household air pollution, SARS-CoV-2.
Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.
O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.