ASSESSMENT OF METALLIC ELEMENTS CONTENTS IN BRAZILIAN SEASONINGS BY ATOMIC SPECTROMETRY

Code: 201102268
Downloads
16
Views
122
Compartilhe
Título

ASSESSMENT OF METALLIC ELEMENTS CONTENTS IN BRAZILIAN SEASONINGS BY ATOMIC SPECTROMETRY

Autores(as):
  • Náira da Silva Campos

  • Rafael Arromba de Sousa

  • Céphora Maria Sabarense

DOI
  • DOI
  • 10.37885/201102268
    Publicado em

    18/12/2020

    Páginas

    31-43

    Capítulo

    2

    Resumo

    The concentrations of Ca, Cr, Fe, K, Mg, Na and Zn in 15 samples of spices fromdifferent brands commercially available in Brazil were determined by flame or graphitefurnace atomic absorption spectrometry and flame emission spectrometry, aftermicrowave-assisted digestion. The concentration range for the metallic elements werefound to be as 344-9,700 (Ca), below limit of detection (BLOD)-0.816 (Cr), 16-201(Fe), 701-22,153 (K), 749-15,543 (Mg), 46-268,545 (Na), BLOD-81 (Zn) mg kg-1 forCa, Cr, Fe, K, Mg, Na and Zn, respectively. Differences from 47 to 98 % were observedfor metallic elements levels among different brands (n= 3). The industrialized ready-toeat spices showed the highest Na levels among the samples studied. Sodium levels perday may achieve from 40 to 60 % of World Health Organization recommendation(below 2000 mg) if 5g of ready-to-eat spices are employed in food preparation.

    Ler mais...
    Palavras-chave

    spices, seasonings, metals, microwave digestion, atomic spectrometry.

    Licença

    Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.

    Licença Creative Commons

    O conteúdo dos capítulos e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.

    Este site utiliza cookies. Usamos cookies para personalizar conteúdo e anúncios, fornecer recursos de mídia social e analisar nosso tráfego. Ao continuar você concorda com a nossa política de utilização de cookies.

    Continuar