AGROECOLOGICAL PROCESS TO INTRODUCE YACON CULTIVATION ON FAMILY FARMING AT THE MOUNTAINS OF ESPIRITO SANTO STATE - BRAZIL

Code: 240115536
5
0
Título

AGROECOLOGICAL PROCESS TO INTRODUCE YACON CULTIVATION ON FAMILY FARMING AT THE MOUNTAINS OF ESPIRITO SANTO STATE - BRAZIL

Autores(as):
  • Maria Da Penha Angeletti

    ANGELETTI, M. da P.

  • Celso Walther

    WALTER, C.

  • Lucas Contarato Pilon

    PILON, L. C.

  • Horácio Vicente Caetano Gonçalves

    GONÇALVES, H. V. C.

  • Helcio Costa

    COSTA, H.

  • Jacimar Luis De Souza

    SOUZA, J. L. de

  • Ernesto De Moraes Muzzi

    MUZZI, E. de M.

  • Evaldo de Paula

    PAULA, E. de

  • Andrea Ferreira Da Costa

    COSTA, A. F. da

  • Miriam Piassi

    PIASSI, M.

DOI
10.37885/240115536
Publicado em

30/03/2024

Páginas

135-164

Capítulo

6

Resumo

There is a growing global interest in consumption of yacon, Smallanthus sonchifolius (Poepp. & Endl.) H. Robinson (Asteraceae) roots, due to its medicinal and nutraceutical properties, prevention of metabolic and intestinal tract diseases besides the potencial for alternative sugar industry. There is also a growing interest in the production of yacon roots as a diversification option for family farming. Lack of information on the species’ behavior, lack of local technological references and seedling availability are challenges that must be overcome. A pioneering initiative was carried out on 2006 – 2007, to start introducing and adapting commercial cultivation of yacon in the mountain region of Espirito Santo State, Brazil, municipality of Santa Maria de Jetibá, Afonso Cláudio and Domingos Martins, communities São Bento do Garrafão, Mata Fria and Tijuco Preto, respectively. The aim of this paper is to integrate and provide information about various aspects of that process; to demonstrate initial management practices adopted; describe historical process and to arouse interest in this nutraceutical food that can bring benefits to both farmers’ families and consumers.

Palavras-chave

crop diversification; safe agricultural products; functional foods; yacon root consumption

Autor(a) Correspondente
Licença

Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.

Licença Creative Commons

O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.