AGROECOLOGICAL PROCESS TO INTRODUCE YACON CULTIVATION ON FAMILY FARMING AT THE MOUNTAINS OF ESPIRITO SANTO STATE - BRAZIL
Maria Da Penha Angeletti
ANGELETTI, M. da P.
Celso Walther
WALTER, C.
Lucas Contarato Pilon
PILON, L. C.
Horácio Vicente Caetano Gonçalves
GONÇALVES, H. V. C.
Helcio Costa
COSTA, H.
Jacimar Luis De Souza
SOUZA, J. L. de
Ernesto De Moraes Muzzi
MUZZI, E. de M.
Evaldo de Paula
PAULA, E. de
Andrea Ferreira Da Costa
COSTA, A. F. da
Miriam Piassi
PIASSI, M.
30/03/2024
135-164
6
ESTUDOS AGROECOLÓGICOS: O AVANÇO DA CIÊNCIA NO BRASIL - VOLUME 3
There is a growing global interest in consumption of yacon, Smallanthus sonchifolius (Poepp. & Endl.) H. Robinson (Asteraceae) roots, due to its medicinal and nutraceutical properties, prevention of metabolic and intestinal tract diseases besides the potencial for alternative sugar industry. There is also a growing interest in the production of yacon roots as a diversification option for family farming. Lack of information on the species’ behavior, lack of local technological references and seedling availability are challenges that must be overcome. A pioneering initiative was carried out on 2006 – 2007, to start introducing and adapting commercial cultivation of yacon in the mountain region of Espirito Santo State, Brazil, municipality of Santa Maria de Jetibá, Afonso Cláudio and Domingos Martins, communities São Bento do Garrafão, Mata Fria and Tijuco Preto, respectively. The aim of this paper is to integrate and provide information about various aspects of that process; to demonstrate initial management practices adopted; describe historical process and to arouse interest in this nutraceutical food that can bring benefits to both farmers’ families and consumers.
crop diversification; safe agricultural products; functional foods; yacon root consumption
Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.
O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.