A REVIEW ON HIGH HYDROSTATIC PRESSURE FOR BIVALVE MOLLUSK PROCESSING RELEVANT ASPECTSCONCERNING SAFETY AND QUALITY: A REVIEW ON HIGH HYDROSTATIC PRESSURE FOR BIVALVE MOLLUSK PROCESSING
Rosiane Costa Bonfim
Bonfim, Rosiane Costa
Fabiano Oliveira
Oliveira, F.
Ronoel Luiz Oliveira Godoy
Godoy, R. L. O.
Amauri Rosenthal
Rosenthal, A.
31/03/2023
28-46
2
CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS: O AVANÇO DA CIÊNCIA NO BRASIL - VOLUME 3
Mollusks are considered a source of nutritious food and their consumption has been increasing worldwide. However, the consumption of mollusks, mainly bivalves, has been considered responsible for numerous cases of foodborne diseases. This is related to their food intake, as they filter feed and consequently bioaccumulate toxic compounds. High hydrostatic pressure (HHP) is recognized as an efficient technology to control pathogenic and deteriorating microorganisms, with low damage to the sensorial and nutritional properties of foods. This review addresses the use of HHP on bivalve mollusks, based on recent works of relevance in this field.
High pressure processing, Shellfish, Bivalves, Quality.
Este capítulo está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.
O conteúdo do capítulo e seus dados e sua forma, correção e confiabilidade, são de responsabilidade exclusiva do(s) autor(es). É permitido o download e compartilhamento desde que pela origem e no formato Acesso Livre (Open Access), com os créditos e citação atribuídos ao(s) respectivo(s) autor(es). Não é permitido: alteração de nenhuma forma, catalogação em plataformas de acesso restrito e utilização para fins comerciais. O(s) autor(es) mantêm os direitos autorais do texto.